Owoce noni, czyli morwy indyjskiej stosowane są od dawien dawna i posiadają umiejętność leczenia nie jednej z chorób różnych narządów i układów w ciele człowieka. Sok z tej części rośliny, dostępny w wielu aptekach na całym świecie, zasłynął z bogatych właściwości medycznych. Jego smak jest dosyć nieprzyjemny, dlatego często wzbogacą się go o wyciągi z różnych innych warzyw i owoców. Przeprowadzone nad tahitian noni badania dowodzą, iż ten naturalny lek może zastąpić wiele syntetycznie wytwarzanych medykamentów.
Zastosowanie i właściwości soku z owoców noni – podstawowe informacje
Dotąd nie wykazano żadnych przeciwwskazań do stosowania soku z noni z innymi lekami i preparatami. Można go stosować leczniczo, profilaktycznie, jak i dla wspomagania właściwej pracy organizmu. Substancja ta nie tylko leczy wiele dolegliwości, ale nie wykazuje także występowania skutków ubocznych przy przyjmowaniu jej nawet przez kobiety w ciąży i kobiety karmiące. Nietolerancja na ten środek może wystąpić jedynie u 1% użytkowników, co umacnia jego pozycję pośród innych naturalnych środków leczniczych.
Tahitian noni znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim we wspomaganiu systemu immunologicznego, gdyż pomaga regenerować zniszczone komórki. Dzięki temu ma on tak szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej.
Sok z noni dodaje nam energii, działa przeciwbólowo, reguluje nadciśnienie, posiada działanie antybakteryjne i przeciwnowotworowe, lecz to tylko niektóre z jego zbawiennych właściwości. Preparat może leczyć i zapobiegać takim dolegliwościom jak:
a) cukrzyca,
b) schorzenia układu pokarmowego – wrzody żołądka, nadkwasota, zatrucia pokarmowe,
c) zapalenie oskrzeli, przeziębienie, astma, niewydolność oddechowa,
d) opryszczka, zapalenie wątroby, pochwy, trzustki,
e) zakażenie wirusowe Epsteina Barra, wirus HIV.
Sok z morwy doskonale sprawdza się w procesie przemian komórkowych. Posiada ponad sto drogocennych składników: proteiny, enzymy, witaminy,
antyoksydanty i biopierwiastki, czyli wszystko, co jest niezbędne w życiu i odnowie biologicznej komórki. Składniki te przenikają przez kanały błon do wnętrza komórek. Ponadto, zawarta w noni kseronina, będąca alkaloidem, który organizm ludzki produkuje w małych ilościach w celu aktywacji enzymów. Jej niedobór powoduje zatrzymanie ważnych funkcji życiowych u człowieka. Jest ona również odpowiedzialna za funkcjonowanie protein.
Niedobór kseroniny zakłóca także funkcjonowanie wielu układów, co powoduje zwiększoną podatność na ich schorzenia. Z biegiem czasu ludzki organizm produkuje coraz mniej tego ważnego alkaloidu. Wywołuje to m.in. osłabienie organizmu. Sok z noni zawiera także szczególne enzymy – prokseroninę,
prokseronazę i serotoninę. To dzięki nim wytwarzana jest kseronina, która umożliwia naprawę komórek, a jak wiemy każda choroba zaczyna się właśnie w komórce.