Głównie pochodzą z Indii i zapachem przywodzą na myśl dalekie zakątki świata. Dzięki nim potrawy nabierają wyrazistego smaku i aromatu. Bez nich dania byłyby mdłe i mało apetyczne. Przyprawy, bo o nich mowa są stosowane od wieków na całym świecie.
Najbardziej aromatyczne przyprawy korzenne sprowadzano kiedyś do Polski z Azji. Musiały przebyć długą drogę, najczęściej morską. Przyprawy były wówczas bardzo drogie, kosztowały majątek.
W Polsce dodawano przyprawy korzenne do pierników. Toruń słyną z wypiekania pierników, szczególnie popularne były katarzynki. Przyprawy do piernika przechowywano w specjalnych słojach i pojemnikach. Dawne przepisy wspominają o tym jak i do czego wykorzystywano przyprawy.
Świeta i pierniki
Dzięki podróżom oraz rozwojowi szybkiej komunikacji transportowej, przyprawy korzenne możemy kupić prawie wszędzie. Jeśli robimy zakupy, musimy sprawdzić czy przyprawy nie zwietrzały. Magazyny i sklepy, które nie mają zbyt wielu klientów, mogą mieć na półkach stary towar.
Przed świętami, przyprawy do piernika są rozchwytywane. Możemy kupić gotową mieszankę lub skomponować własne smaki. Jeśli decydujemy się na własnoręczne mieszanie przyprawy, musimy zaczerpnąć odrobinę wiedzy na ten temat. Nieodpowiednie proporcje popsują smak. Wówczas lepiej użyć przyprawy ze sklepu.
Przyprawy korzenne możemy przywieźć z wakacji za granicą. Przepisy linii lotniczych określają jakie produkty możemy wywozić z kraju. Zazwyczaj zezwala się na pewną ilość przyprawy, na użytek własny.
Przyprawy do piernika lub inne przyprawy są niezbędne w każdej kuchni. Moda na egzotykę i wykwintne smaki jest interesująca, ale nie zapominajmy też o rodzimych, ogródkowych ziołach. Lubczyk lub majeranek są równie smaczne i aromatyczne. Dodane do zup i dań, sprawiają, że stają się one pyszne.